Social Learning eXchange in theorie - Akteos
MyNomad

Social learning eXchange

Wetenschappelijk onderbouwing leermethode

Ons platform Social Learning eXchange (SLX) is gebaseerd op wat we het Social Learning Ecosystem noemen. Dit model laat zien hoe vier verschillende leervormen  gecombineerd worden om tot het beste leerresultaat te komen. Lees mee over social learning en de theorie en wetenschappelijke onderbouwing van dit model.

Elk kwadrant van de cirkel geeft een leervorm weer. Ze worden ingedeeld op basis van twee assen: 

 1. Op de verticale as: Company created learning vs. User created learning 
  Bovenaan staat lesstof die door de opleider of trainer wordt aangeleverd, onderaan materiaal dat de cursist zelf aandraagt vanuit de praktijk.
 2. Op de horizontale as: Competency based bearning vs. Context based learning
  Competentiegericht leren aan de linkerkant bestaat uit het verwerven van kennis en vaardigheden. Contextgebaseerd leren aan de rechterkant is het leren in de praktijk en het vertalen van kennis naar gedrag.  

De bovenste helft: formeel leren
Dit is gestructureerd leren in een omgeving die daarvoor is ontworpen, zoals een (virtueel) leslokaal of een e-learningomgeving. 

 • Blauw (kwadrant 1): Formeel, synchroon leren.
  Dit gedeelte staat voor het leren van een trainer in een leslokaal of virtual classroom. Dit leren gebeurt synchroon, wat inhoudt dat de cursist real-time les volgt op een vaststaand tijdstip. 
 • Rood (kwadrant 2): Self-paced, asynchroon leren.
  Dit is leren in je eigen tempo door middel van e-learning. Dit gebeurt asynchroon: elke cursist doet dit op een moment dat voor hem of haar goed uitkomt. 

De onderste helft: informeel leren
Dit is leren door te ervaren. 

 • Geel (kwadrant 3): Sociaal leren: on-the-job.
  Dit deel gaat over leren tijdens je werk: je leert door het toepassen van nieuwe communicatievaardigheden in de praktijk en het delen (zowel halen als brengen) van ervaringen. 
 • Groen (kwadrant 4): Sociaal leren: leren van een mentor en mede-cursisten.
  Dit deel van de cirkel staat voor leren van en met anderen. Binnen SLX doe je dat door het beoordelen van opdrachten van medecursisten, door het ontvangen van feedback van mede-cursisten en een mentor en door met elkaar in discussie te gaan over onderwerpen uit de training. 

In de trainingen op ons online platform SLX komen alle leervormen terug via diverse activiteiten: virtual classrooms,  webinars, online kennischecks en het delen van cases en praktijkopdrachten op het forum. Door deze combinatie leer je effectiever en blijft lesstof langer en beter hangen. 

Lees meer over social learning in de praktijk.

Nieuwsgierig naar social learning?

Flexibiliteit, collegialiteit en stimulatie van intrinsieke motivatie: slechts een greep uit de verrassende voordelen van online social learning. Neem contact met onze accountmanager om te ervaren wat sociaal leren voor jou en jouw organisatie kan betekenen. Alvast een voorproefje ontvangen van het platform: vraag een gratis demo aan.

Wil je meer informatie, een persoonlijk adviesgesprek of eens sparren over een gesprek of situatie met buitenlandse werknemers of collega's? Wij denken graag met je mee.

088 - 02 88 090

Bel ons op bovenstaand telefoonnummer of vul het contactformulier in.

Volg Akteos