Nederlandse vs. Amerikaanse verjaardagen op de werkvloer – Deel I

Een boost voor de teamspirit of een ramp voor de productiviteit?

Als een Nederlands bedrijf je als expat tewerkstelt, ontdek je vroeg of laat een ongewone verrassing wanneer je op kantoor komt. Iemands bureau, misschien wel het jouwe, zal dan feestelijk versierd zijn met kleurrijke vlaggetjes aan het plafond en een stoel vol wimpels en ballonnen.

Wanneer die medewerker binnenkomt, stapt iedereen meteen breed lachend op hem/haar af om een hand of een knuffel te geven en hem/haar te feliciteren. Maar nee, het circus is niet gearriveerd, en er is ook niemand die een promotie gekregen heeft. Het grote nieuws is dat een van je collega’s jarig is. Hét moment om hem/haar op een voetstuk te zetten en samen van koffie en taart te genieten.

Ster voor één dag
Het vieren van verjaardagen op de werkvloer zit diep in de Nederlandse bedrijfscultuur geworteld. Elke administratief medewerker moet een lijst van de verjaardagen van alle medewerkers bijhouden, en hij/zij versiert het bureau van de jarige voor die op zijn/haar speciale dag naar kantoor komt. Wanneer je jarig bent, word je in de spotlights geplaatst en krijg je extra aandacht en waardering van je collega’s. Daarnaast moet de jarige ‘ster’ heel wat oude tradities in ere houden. Zo moet hij/zij taart meebrengen, waarvan alle medewerkers tijdens de koffiepauze aan het einde van de ochtend kunnen genieten. Op dat moment kunnen er ook liedjes gezongen worden, feestplannen gemaakt worden en eventueel cadeautjes overhandigd worden. Aan het einde van de dag wordt er op kantoor of elders bovendien geklonken op de jarige. Maar vergeet niet dat de jarige zelf de rekening moet betalen!

Deze charmante traditie van versieringen, snoepgoed en liedjes lijkt wel een miniatuurversie van een verjaardagsfeestje voor kinderen. Het is een oprechte weerspiegeling van de Nederlandse kijk op werkrelaties, met een fantastisch evenwicht tussen waardering voor de persoon in kwestie én de taken die hij/zij uitvoert. Hoewel het vieren van een verjaardag op een werkdag de workflow ietwat onderbreekt, is het wel de ideale gelegenheid voor hartelijk en persoonlijk sociaal contact. En dat verstevigt het groepsgevoel. Dankzij je verjaardag word je minstens één dag per jaar gezien, gehoord en gerespecteerd voor wie je bent, en niet zozeer voor wat je doet.

Verjaardagen, tijd en geld
In tegenstelling tot de gezellige Nederlandse traditie vindt men in de VS wel dat een verjaardag gevierd mag worden als je er de tijd voor hebt, maar dat het vooral de productiviteit niet mag ondermijnen. Want in de Verenigde Staten is tijd nu eenmaal geld.

Als je geluk hebt, krijg je misschien wel een ‘gelukkige verjaardag’ te horen van je collega’s, maar verwacht niet dat ze ook maar even van hun computerscherm zullen opkijken. Of misschien willen ze helemaal geen tijd verspillen en sturen ze je wel een e-mail van aan de andere kant van het kantoor. Vier je een belangrijke verjaardag, dan kun je na het werk misschien wel iets gaan drinken met een paar collega’s. En, gelukzak die je bent, zij zullen de rekening betalen!

Toch zijn niet alle bedrijven even onoplettend als het op verjaardagen aankomt. De ROI van werknemerswaardering wordt niet genegeerd, en daarom zullen veel werkgevers een plant of cadeaubon cadeau geven of een verjaardagsboodschap op het intranet van het bedrijf zetten.

Verjaardagsteambuilding
Andere Amerikaanse bedrijven zullen van de gelegenheid gebruikmaken om een teambuildingactiviteit te organiseren. Ze bundelen dan alle verjaardagen in één lunchfeestje per maand. Soms is het een ‘potluck’, waarbij iedereen zelf een deel van de maaltijd moet meebrengen. Medewerkers kunnen hun leiderschapsvaardigheden ook aanscherpen door om de beurt het feestje te organiseren. Wanneer het buffet klaarstaat, mogen de jarigen van die maand als eerste eten gaan opscheppen.

In tegenstelling tot in Nederland zouden mensen het toch wat zielig vinden als je zelf taart zou meebrengen op je verjaardag. Ofwel is er iemand zo vriendelijk om ter ere van je verjaardag een taart mee te brengen, ofwel wordt er niet aan gedacht. Dit kan wel wat stress veroorzaken, omdat het vaak aantoont hoe populair iemand op kantoor is. De jarigen vragen zich af of anderen wel weten dat ze jarig zijn en of hun collega’s hen wel leuk vinden. Als een collega toch een verjaardagstaart meebrengt, komen de werknemers normaliter niet speciaal samen om er van te genieten. De taart wordt zonder al te veel poespas aangesneden en op een bord in het achterkamertje gelegd, waar de medewerkers in de loop van de dag gewoon een stukje taart mogen nemen.

In deel II van Nederlandse vs. Amerikaanse verjaardagen op de werkvloer behandelen we enkele van de grotere problemen over dit onderwerp in de VS. Daarnaast gaan we dieper in op de groeps- en individuele voorkeuren van beide culturen.

Lisa

Lisa RossLisa is executive coach en crosscultureel consultant. Ze verzorgt Akteos trainingen over virtuele communicatie, wereldwijde teams en de Amerikaanse bedrijfscultuur.

Lees meer van Lisa:

Laat wat van je horen

*