Sekisui Kasei - Akteos
MyNomad

Sekisui Kasei

Intercultureel inzicht leidt tot meer rust en beter geoliede processen

“Meer rust, meer begrip en een betere samenwerking”. Dat heeft de maatwerk training ‘Samenwerken met Japanners’ van Akteos concreet opgeleverd voor Sekisui Kasei.

Branche

Het Japanse bedrijf is wereldwijd actief in 20 landen en is gespecialiseerd in het produceren van speciale polystyreen-verpakkingen voor de voedsel-, cosmetica- en automobielindustrie. 

Bij de dochteronderneming in Almelo worden verpakkingen voor onder meer de auto-industrie geproduceerd. Op het kantoor in Almelo werken circa 20 mensen uit diverse culturen. Nederlanders werken er samen met diverse Japanse collega’s, maar er werken ook werknemers met roots uit diverse Europese culturen, zoals Duitsland, Oekraïne, Spanje.

Aanleiding

Britt Hoekstra, management assistente: “De aanleiding voor het volgen van een maatwerktraject was een gebrek aan cultural awareness binnen de organisatie, een gebrek aan betrokkenheid bij en kennis van de cultuur van de ander. En anderzijds de communicatie met collega’s uit andere culturen.Het doel van de training was om meer begrip te creëren tussen de culturen en om misverstanden voortkomend uit interculturele verschillen te voorkomen. De trainees betroffen het management en het kantoorpersoneel van het bedrijf.

Interculturele communicatie

De misverstanden deden zich vooral voor bij de uitvoering en afstemming van alledaagse werkzaamheden. Afspraken inplannen, (management)rapportages delen en communicatie. Hoe pak je deze zaken effectiever aan in de praktijk? Met deze vraag worstelde Sekisui Kasei. Een voorbeeld: “Als Nederlanders een vraag stellen, dan verwachten we al snel een antwoord als ‘ja, nee of OK’. Onze Japanse collega’s zijn veel indirecter in het beantwoorden, waardoor Nederlandse collega’s niet goed weten waar ze aan toe zijn of wie wat doet. Aan de andere kant werken onze Japanse collega’s meer via vaste patronen en processen. Nederlanders zijn veel meer out-of-the-box en denken mee, zeker in de organisatievorm die wij hebben. Ondanks dat we zeker open staan voor diverse culturen, leidde dat toch tot diverse aanpassingsproblemen. De taal was hierbij niet het probleem. Iedereen spreekt perfect Engels.”

Werkwijze

Hoekstra: “We zijn via een Linkedin bericht Akteos op het spoor gekomen. En dat is ons heel goed bevallen. Het traject door Akteos is heel zorgvuldig aangepakt. Na een intakegesprek volgde al snel een Plan van Aanpak met de trainster. We zijn van start gegaan met een individuele analyse: een vragenlijst op basis waarvan werk- en communicatiestijlen in kaart worden gebracht: de NOMAD Cultuur Profiler. Dat gaf al heel veel inzicht: in je eigen cultuur en de cultuur van de ander.
We hebben als management samen met Akteos er bewust voor gekozen om eerst een training ‘Dutch Awareness’ samen te stellen met een Nederlandse trainster. Deze training was voor alle medewerkers en gaf inzicht in de Nederlandse omgangsvoren en zakelijke cultuur. Maar met name voor de Japanners was het ook een trigger. Een manier om het ijs te breken. Op deze manier introduceerden we het begrip ‘cultuur’ en maakten we het bespreekbaar. De bedoeling was dat alle culturen binnen Sekisui Kasei Europe hierdoor meer gingen openstaan voor cultuurissues. Na deze workshop volgde de tweedaagse training ‘Samenwerken met Japanners’.”

Resultaat

De training heeft geleid tot meer begrip, meer rust en een betere samenwerking tussen de Nederlandse en Japanse collega’s. “We begrijpen nu beter hoe processen gaan, en waarom. Sommige zaken gaan, zoals ze gaan. Ik kan dat nu beter naast me neerleggen en accepteren.De training heeft veel collega’s inzichten gegeven, enthousiasme gecreëerd, en ook deuren geopend. Het was best een uitdaging om iedereen hierin mee te krijgen en aangesloten te houden. Uiteindelijk is dat gelukt.”

‘’De trainster Azumi was echt een kanjer. Daar kon je ook terecht voor heel persoonlijke vraagstukken waar je tegen aanliep in de interculturele communicatie. Ze kan heel goed aanhoren, begrijpen en geeft feedback en tips vanuit persoonlijke ervaringen. Ze komt zelf uit Japan en dat helpt enorm. Daar heb ik, en ook anderen veel aan gehad.’’

“We kunnen dit traject bij Akteos zeker ook andere bedrijven aanraden. Zeker weten! Het heeft ons echt een positieve bijdrage geleverd, en meer begrip en rust gecreëerd. Dat geeft veel positieve energie. We overwegen een vergelijkbaar proces ook op de productievloer uit te voeren.”  

Akteos – maatwerktrajecten
Klant: Sekisui Kasei, Almelo
Branche: verpakkingsindustrie
Omvang: 20 werknemers
Training: Samenwerken met Japanners
Doel: interculturele misverstanden oplossen
Resultaat: meer rust, begrip en betere interculturele samenwerking 

Volg Akteos


MyNomad