KNVB WorldCoaches - Akteos
MyNomad

KNVB WorldCoaches

Interculturele communicatie verder aanscherpen en toepassen

“Er is een bredere bewustwording gecreëerd van interculturele verschillen en hoe deze via praktische vaardigheden en inzichten overbrugd kunnen worden.” Dat heeft de incompany training Cultural awareness; omgaan met cultuurverschillen de KNVB-docenten die lokale WorldCoaches opleiden concreet opgeleverd.

Branche

De KNVB is in 2009 gestart met het internationale opleidingsprogramma WorldCoaches vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de wereldwijde voetbalfamilie. Hierbij worden voetbalcoaches opgeleid, in hun eigen buurt of dorp. Zodat zij vervolgens lokaal kunnen fungeren als trainers én tegelijkertijd rolmodellen zijn in hun eigen directe sociale leefomgeving, door ook voorlichting te geven aan de jeugd over relevante lokale thema’s. Op deze manier maken WorldCoaches het verschil. Het programma wordt uitgevoerd in Afrika, Midden-Oosten, Caribisch gebied en Azië.

Aanleiding

Fnaan Woldegiorgis, Projectcoördinator bij WorldCoaches: “De aanleiding voor de incompany training kwam vanuit de praktijk: we zien in bepaalde contexten een uitdaging op gebied van culturele communicatie en ontvingen hier ook signalen van, zowel vanuit onze docenten als vanuit onze lokale partners. Daarop besloten we tot een incompany training voor onze docenten. Er werden 9  KNVB-docenten opgeleid en 3 collega’s van de afdeling. De mate van ervaring met  communicatie in verschillende culturele contexten varieerde per deelnemer.” De KNVB docenten leiden – veelal in ontwikkelingslanden –  sleutelfiguren in de community op tot voetbalcoaches.

Interculturele communicatie

Voor dit tweedaagse traject zijn diverse gebieden afgekaderd en stonden diverse werelddelen met eigen culturen centraal waar we regelmatig cursussen verzorgen: Afrika, Azië, Caribische gebied en Midden-Oosten. “We hebben langer stilgestaan bij het Midden-Oosten. In deze regio zijn we relatief nog niet heel lang actief en kwamen we diverse uitdagingen tegen”, zegt Michael van der Star, manager bij WorldCoaches.
“Doel van de training was om weer met zijn allen scherp te krijgen: waar lopen we tegen aan in de praktijk. Hebben we allemaal hetzelfde gevoel erbij? Om culturele verschillen weer bewuster onder de aandacht te brengen bij onze docenten.”

Werkwijze

Iemand uit ons persoonlijk netwerk heeft ons Akteos aangeraden. Na een short list hebben we uiteindelijk voor Akteos gekozen. ‘Zij hebben hierin een hele brede ervaring.’’

Woldegiorgis: “We hebben eerst een call gehad met een programmamanager van Akteos om het traject inhoudelijk af te stemmen. Heel positief vonden we dat de trainster – Fanny Spruytte – direct bij de eerste afspraak met Akteos bij ons op kantoor aanwezig was. Dat was heel fijn, op deze wijze konden we meteen schakelen en sparren over de inhoud van de training. Dat kwam de behoefte-inventarisatie en het voorstel zeker ten goede.”

De tweedaagse training was een afwisseling van het aanleren van vaardigheden en het verkrijgen van inzicht in andere culturen. Hiervoor werd het NOMAD Cultuurprofiel gebruikt. Een online tool waarmee je inzicht krijgt in de cultuur van een land, je eigen culturele gedrag en voorkeursstijlen. “We hebben allemaal deze test gemaakt. Dat leverde een goede voedingsbodem op voor discussies. Vervolgens hebben we deze vergeleken met de gemiddelde scores van de mensen in de landen waarin we actief zijn.”

Van der Star: “Ik heb de training zelf ook met twee collega’s meegedraaid om ook de discussies beter te kunnen voeren. De manier waarop trainster Fanny dat aanpakte was heel plezierig, fijn en professioneel. Je hebt toch met een groep docenten te maken die het gewend is zelf voor de klas te staan.”

Resultaat

“We hebben veel aan de training gehad. De uitkomsten van de landenanalyse via het NOMAD Cultuurprofiel maken nu onderdeel uit van de briefing als we docenten op pad sturen naar een bepaald land”, vertelt Michael. “Ook heeft de training geleid tot goede interne discussies. We zitten nu veel meer op een lijn en kunnen begrippen veel beter duiden. De ‘containerbegrippen’ hebben betekenis gekregen. En we merken dat de stof beklijft. De docenten hebben het onderling nog regelmatig over ‘hoog in je context’ zitten. Dat is een erg mooi effect.
Onze docenten staan startklaar om de inzichten en vaardigheden in praktijk toe te passen, zodra dat weer mogelijk is. ‘Door de huidige situatie is dat helaas nog zeer beperkt gebleven.”

Akteos – maatwerktrajecten
Klant: KNVB WorldCoaches , Zeist
Branche: sport en onderwijs
Omvang training: 9 docenten en 3 medewerkers
Training: Cultural awareness; omgaan met cultuurverschillen
Doel: Coaches meer bewust en vaardiger maken in interculturele communicatie
Resultaat: meer bewust van interculturele verschillen; beklijft nu binnen team van coaches

 

 

 

Volg Akteos


MyNomad