Zakendoen met Belgen - Akteos
MyNomad

Zakendoen met Belgen

Zakendoen met onze zuiderburen. Geen centje pijn, toch? Niets is minder waar. Ondanks dat de twee landen aan elkaar grenzen en we elkaars taal verstaan, verschillen Nederland en België op zakelijk vlak enorm van elkaar.

Leren samenwerken en zakendoen met Belgen? De verschillen tussen Nederlanders en Belgen op een rij:

1. Praten vs. luisteren

Belgen hebben een luistercultuur, Nederlanders een praatcultuur. Nederlanders zeggen waar het op staat op een directe manier. Belgen ervaren dit vaak als brutaal. Tip: Wees wat meer gereserveerd en laat uw zakenpartner aan het woord.

2. Transparantie vs. onvoorzichtigheid

Met wie en waar wilt u zaken doen? In Vlaanderen, Wallonië, Brussel of in de Duitstalige gemeenschap? België kent zes regeringen met elk hun eigen bevoegdheden.

Belgen tonen een zekere trots rond de haast surrealistische complexiteit van hun politieke structuren. Dit vindt ook zijn neerslag in de structuur van het Belgische bedrijf: er is altijd een achterdeurtje waardoor de manager zijn doel kan bereiken. De transparante structuur van Nederlandse ondernemingen wordt niet op prijs gesteld in België. Tip: Laat ogenschijnlijke chaos en ondoorzichtigheid toe.

3. Engels als compromistaal vs. gevoeligheid voor taalfouten en spelfouten

Het Nederlands in België is niet dezelfde taal als in Nederland. Vlamingen zijn ook veel minder tolerant voor spellingfouten dan Nederlanders. Ook wordt Engels vaak niet geapprecieerd als compromistaal. Tip: Laat folders of reclameteksten altijd controleren door een Vlaming. Wanneer u in de Franstalige gemeenschap zaken doet, wees dan zeker dat u het Frans machtig bent of een tolk hebt.

4. Lunch met broodjes vs. gastronomie

Zakenrelaties smeed je in België tijdens de lunch (of het diner). Met een broodje kaas, zoals dat in Nederland prima volstaat, sluit je in België geen deal! De zakenlunch is belangrijk om het vertrouwen van de cliënt te winnen. Tip: Laat de contracten op kantoor en geniet van een heerlijk uitgebreid maal. Over details heeft u het later.

5. Informeel vs. formeel

De machtsafstand tussen Belgische werknemers en hun meerderen is groot: men luistert en gehoorzaamt. Beleefdheid is dan ook belangrijk bij het vormen van nieuwe contacten. Tip: Gebruik de u-vorm (deze wordt veel langer gebezigd in België dan in Nederland).

6. Vertrouwen geven vs. vertrouwen winnen

In België doet men pas zaken nadat men iemands vertrouwen heeft gewonnen, in Nederland is vertrouwen eerder een gevolg van succesvol zaken doen. Wees dus geduldig in het opbouwen van relaties, ze komen u later nog van pas.

7. Recht voor zijn raap vs. niets laten merken

Belgen zijn meesters in het maken van compromissen, ze zullen dan ook zelden het achterste van hun tong tonen. Wanneer een Belg het niet met u eens is, zal hij/zij dat niet openlijk laten merken. Tip: Lees tussen de regels door naar de ware betekenis van iemands woorden, zonder hierbij druk uit te oefenen.

8. Zelfverzekerd vs. bescheidenheid

In Nederland is zelfverzekerd zijn een belangrijke eigenschap van elke zakenman; men moet zichzelf weten te verkopen. In België is men een stuk bescheidener. Tip: Wees niet te overtuigd van uw eigen kennis en vaardigheden, dit wordt in België al gauw als arrogant ervaren.

9. Consensus vs. autoritair

Nederland is een land van consensus: iedereen moet zijn zegje kunnen doen, pas daarna kan een beslissing genomen worden. De Belgische manager drijft zijn zin door, zonder tegenspraak te dulden.

Meer weten over samenwerken met Belgen?

Lees de blog ‘Nederlander onderschat samenwerking met Belg
Lees het artikel ‘Zullen we gaan lunchen met een glaasje wijn erbij? vraagt de Belg’ van Akteos consultant Marianne Mol over interculturele communicatie (NRC 2015)
Lees nog meer tips over zakendoen met Belgen


MyNomad