Valentijnsdag in andere culturen - Akteos
MyNomad

Valentijnsdag in andere culturen

Valentijnsdag, 14 februari, is de dag van liefde en romantiek. Net als veel andere feestdagen wordt ook Valentijnsdag niet in elk land hetzelfde gevierd. Een aantal landen heeft verrassende gewoontes en tradities. Dat heeft met cultuur te maken. Ontdek Valentijnsdag in andere culturen.

Nederland
In Nederland vieren we Valentijnsdag meestal door cadeautjes te geven aan onze geliefde, een etentje, een bos bloemen, een doos bonbons of een fles wijn. Of door liefde te laten blijken door een geheimzinnige brief aan een onbekende aanbidder.

Verenigde Staten
In de VS is Valentine’s Day booming. Daar wordt veel geld aan besteed. Gemiddeld geeft een Amerikaan maar liefst 130 dollar, 107 euro, uit aan valentijnscadeautjes. Ongeveer 15% van de Amerikaanse vrouwen geeft zichzelf een bloemen uit naam van een anonieme aanbidder. Je kunt niet tegen anderen zeggen dat je niets hebt ontvangen. Het meest populaire Valentijnssnoep in Amerika is het snoephartje met lieve teksten erop.

Finland en Estland
In Finland en Estland vieren ze Vriendendag. Dat gaat veel breder dan alleen de geliefde. De Finnen noemen het ystävänpäivä; de Esten spreken over sõbrapäev.

Japan en Zuid-Korea
In Japan geven Japanse vrouwen hun man of vriend een doos chocolade. Deze traditie is ontstaan na een vertaalfout van een chocoladefabrikant die Valentijn wilde introduceren. Zo zie je maar hoe taal en cultuur samen kunnen gaan. Bloemen of een date, zoals bj ons gebruikelijk, gebeurt in Japan niet.
Een maand later, op 14 maart wordt White Day gevierd, waarbij de man hetzelfde hoort te geven aan de vrouw.

Roemenië
In Roemenië vieren ze Valentijnsdag via hun een soortgelijke traditie met Dragobete op 24 februari. Wie op de voet van zijn of haar geliefde trapt, wordt binnen de relatie de dominante partij.

Iran
In Iran wordt Valentijnsdag ook gevierd, alleen meer heimelijk, omdat de staat het sterk ontmoedigt en tegenwerkt. Toch hebben Iraniërs een eigen traditie, Sepandarmazgan. Iraanse mannen vieren naast de liefde voor hun partner, ook de liefde voor hun moeder en Moeder Aarde als geheel.

Brazilië
In Brazilië wordt Valentijnsdag gevierd op 12 juni op de sterfdag van heilige Antonius van Padua, de beschermheilige van alle verliefde stelletjes. 14 februari valt in Carnavalstijd.

Duitsland
In Duitsland is 14 februari zelfs een ongeluksdag! Op deze dag werd Judas geboren, de verrader van Jezus.

Engeland
In Engeland wordt Valentijnsdag vergelijkbaar gevierd als in Nederland. Toch is er een vershcil. Vrijgezelle vrouwen voeren een ritueel uit. Ze leggen voor Valentijnsdag vijf salambladen op hun kussen (één op ieder hoekje en één in het midden van de kussen). In hun dromen zou nu hun toekomstige man moeten verschijnen.

Filipijnen
In de Filipijnen wordt Valentijnsdag pas echt gevierd. Het is één van de meest populaire trouwdagen van het land!

Frankrijk
In Frankrijk sturen geliefden elkaar bloemen met Valentijnsdag. Dure bloemen, minimaal tien, en bij voorkeur een oneven aantal.

Schotland
De Schotten vieren Valentijnsdag op Romeinse wijze. De namen van vrijgezelle dames worden in een kom gegooid en vrijgezelle mannen pakken dan een naam uit de kom. Met deze persoon ga je vervolgens daten.

Peru
In Peru geven de geliefden elkaar vaker orchideeën met Valentijnsdag, de nationale plant van Peru. Net als op de Filipijnen is Valentijnsdag ook in Peru een favoriete trouwdag.

Taiwan
In Taiwan zeggen ze het met rozen. Als je 1 roos krijgt, ben je de enige echte liefde. Bij 99 rozen ben je zijn eeuwige liefde. En 100 rozen betekent een trouwaanzoek.

Wales
In Wales wordt Valentijnsdag gevierd op 25 januari tijdens Dwynwen, de beschermer van de liefde. Volgens de traditie maken mannen op deze dag houten (of chocolade) lepels voor hun geliefden met versieringen die verband houden met de liefdesrelatie.

Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika wordt Valentijnsdag vergelijkbaar gevierd als in Nederland. Vrouwen hebben de traditie om de naam van de persoon die ze leuk vinden, aan de binnenkant van hun mouw te spelden.


MyNomad