Culturele verschillen en corona - Akteos
MyNomad

Culturele verschillen en corona

Dit bericht is overgenomen uit Welingelichtekringen.nl, 2 februari 2021.

Het coronavirus raast nog steeds over de wereld, maar niet elk land wordt even hard getroffen. Japan en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld hebben het virus er snel onder gekregen, terwijl we in grote delen van Europa een derde golf op ons af zien komen. Volgens onderzoekers heeft dat te maken met hoe gehoorzaam een volk is. Wat kunnen we leren over culturele verschillen en corona?

Sociale normen
Alle culturen hebben sociale normen, oftewel ongeschreven regels voor gedrag. We houden ons aan de kledingstandaarden, disciplineren onze kinderen en dringen niet voor als we in de rij staan. Dat doen we niet omdat er een wet voor is, maar omdat het helpt om de samenleving goed te laten functioneren. Psychologen hebben aangetoond dat sommige culturen zich tamelijk strikt aan sociale normen houden, waar andere veel losser zijn en een relaxtere houding hebben jegens mensen die de regels overtreden.

Voorbeelden van losse landen zijn de VS, het VK, Israël, Spanje, Italië en ongetwijfeld ook Nederland. Singapore, Japan, China, maar ook Oostenrijk kennen veel striktere culturen. Onderzoek heeft uitgewezen dat landen met een historie van bedreigingen, zoals oorlogen, ziektes en hongersnood, vaak een striktere sociale norm hanteren, die orde en cohesie garandeert. Dat is evolutionair gezien logisch: het volgen van de regels helpt om chaos en crisis te overleven. Daar tegenover staan lossere samenlevingen, die een veel veiligere geschiedenis hebben gehad en zich daardoor een vrijere cultuur kunnen veroorloven.

Tijd nodig
Geen enkele cultuur is beter of slechter. Tot een pandemie uitbreekt. Michele Gelfand, professor aan de University of Maryland: “In maart maakte ik me zorgen dat de losse culturen meer tijd nodig zouden hebben om zich aan de coronamaatregelen te houden met mogelijk tragische gevolgen. Maar ik verwachtte wel dat ze dat uiteindelijk zouden doen. Al onze computermodellen wezen dat ook uit. Maar dat deden ze niet.”

Ze vervolgt: “In onderzoek dat vijftig landen analyseerde, toonden we aan dat, andere factoren in acht genomen, losse culturen vijf keer meer besmettingen hebben en acht keer meer doden dan striktere culturen.” Ook een andere studie liet zien dat mensen in losse culturen minder bang zijn voor het virus, zelfs als het aantal besmettingen explodeerde. In strikte samenlevingen was 70 procent van de mensen erg bang om besmet te raken, in losse samenlevingen was dat maar 49 procent.

Getemd
De Verenigde Staten zijn een goed voorbeeld van een land waar het virus zijn kans greep omdat er losse normen heersen, maar dat het niet hóeft te gebeuren bewijst Nieuw-Zeeland. De kiwi’s zijn bij uitstek een los volkje dat het niet te nauw neemt met de regels, maar ze gingen bij elke kleine uitbraak direct in een strenge lockdown en temden tijdelijk hun vrije geest om zo het aantal coronadoden te beperken.

Bron(nen):   Welingelichtekringen.nl, gebaseerd op bron The Guardian 2 februari 2021.

Akteos: jouw partner voor betere interculturele communicatie
Heb jij veel te maken met mensen, klanten of collega’s uit andere culturen, en wil je hen – ook in coronatijden – beter leren begrijpen? Of werk je als expat in een ander land? Met kennis en begrip van interculturele communicatie kun je als team en organisatie veel resultaat behalen. Onze consultants leren je graag de juiste vaardigheden. Vul je alvast vrijblijvend je cultuurprofiel in en ontdek met welke cultuur jij goed matcht.

akteos_admin
Akteos onderkent de meerwaarde van interculturele communicatie en intercultureel management. Van bewustwording van interculturele verschillen tot en met de implementatie van beleid waarin cultuur intern als verbindende factor wordt beschouwd en extern als unique selling point. Door middel van trainingen, coaching en consultancy gericht op interculturele communicatie en intercultureel management, ook specifiek per land, voorzien wij individuen, teams en organisaties van gerichte vaardigheden, inzichten en tools om sociale en culturele vaardigheden te vergroten.

MyNomad