Best practices in andere culturen - Akteos
MyNomad

Best practices in andere culturen

Stel, je Nederlandse onderneming wordt uitgebreid met een vestiging in China. De best practices ofwel ‘de optimale werkwijze’ die succesvol zijn binnen je Nederlandse vestiging wil je ook voor je buitenlandse onderneming inzetten. Want als een bepaalde werkmethode goed wordt opgepakt door je Nederlandse werknemers dan moet het in China ook wel goed gaan, toch?

Veel ondernemers denken inderdaad dat als een werkmethode werkt op locatie A het zonder problemen kan worden overgenomen door locatie B. Toch zijn best practices niet op elke locatie succesvol. Ze worden namelijk geïnterpreteerd door verschillende werknemers met andere culturele achtergronden.Daardoor kunnen de reacties en de uitvoering verschillen. De optimale werkzijze ofwel best practices kunnen dus anders worden ‘vertaald’ in een bepaald land.

Zo zet je als ondernemer de ‘best practices’ wereldwijd succesvoller in:

 1. Focus op het idee achter de best practices, niet op de uitvoering ervan

  Als werkgevers zich focussen op de beoogde resultaten van de werkmethodes, creëert dit ruimte voor de werknemers om de best practices aan te passen aan hun culturele context zonder de intentie uit het oog te verliezen.

 2. Goede (culturele) vertaling van de best practices

  Laat iemand die de werkmethoden diepgaand begrijpt en het werk kan doen als contactpersoon en ‘culturele vertaler’ fungeren, die de geest van het origineel in stand houdt. Het werkt het beste als deze persoon ook ervaring heeft met de ontvangende culturele context, zodat hij/zij weet welke aspecten van de best practices onverenigbaar kunnen zijn.

 3. Streef naar samenwerking, niet naar een kopie

  Wanneer je wereldwijd samenwerkt zijn verschillen haast onvermijdelijk. De uitdaging ligt in het vinden van werkmethodes die toepasbaar zijn in verschillende culturen. Dit kan worden gecreëerd door samenwerking. Ook experimenten en flexibiliteit helpen bij het ontdekken van de best practices die het beste aansluiten bij de verschillende culturele contexten.

 4. Experimenteer

  Vaak zijn meerdere pogingen nodig om een ​​aanpassing te vinden die past bij de culturele context en de oorspronkelijke bedoeling van de best practice.

Kennis van cultuur essentieel

 • Om als ondernemer te ontdekken welke best practices aansluiten bij een bepaald land, is kennis van de cultuur van het land van belang.
 • Door het volgen van een cultuurtraining bij Akteos doe je belangrijke kennis op over een cultuur én krijg je de tools om de opgedane kennis succesvol in de praktijk te brengen.
 • Bekijk ons aanbod

Bron: Pamela Hinds – Research: Why Best Practices Don’t Translate Across Cultures (juni 2016)

akteos_admin
Akteos onderkent de meerwaarde van interculturele communicatie en intercultureel management. Van bewustwording van interculturele verschillen tot en met de implementatie van beleid waarin cultuur intern als verbindende factor wordt beschouwd en extern als unique selling point. Door middel van trainingen, coaching en consultancy gericht op interculturele communicatie en intercultureel management, ook specifiek per land, voorzien wij individuen, teams en organisaties van gerichte vaardigheden, inzichten en tools om sociale en culturele vaardigheden te vergroten.

MyNomad