Pasen en interculturele verschillen - Akteos
MyNomad

Pasen en interculturele verschillen

Pasen en interculturele verschillen: in veel landen en culturen wordt Pasen anders gevierd. Elk land houdt zijn eigen tradities erop na. Kennis hebben van lokale gewoonten en je bewust worden van culturele verschillen is van belang voor het opbouwen en aangaan van succesvolle relaties. Bijvoorbeeld als jij als expat naar een land wordt uitgezonden of als je bedrijf zich in het buitenland wilt gaan vestigen.

Culturele bewustwording van de gewoonten in een land is ook van belang voor de band tussen collega’s op de werkvloer. Voor elke land biedt Akteos een maatwerktraining ‘Samenwerken met een specifieke cultuur‘. Onze accountmanager kan je daarover meer vertellen.

Hoe wordt Pasen wereldwijd gevierd? Enkele voorbeelden.

Pasen en interculturele verschillen

Nederland – paasvuren
Met name in het noorden en oosten van het land worden Paasvuren georganiseerd. De traditie is afkomstig uit de tijd van de Germanen. De vuren werden ontstoken om de god Ostara een offer te brengen. Het vuur stond hierbij symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin.

In Twente en delen van Duitsland wordt een soort pop, die Judas Iskariot moet voorstellen, verbrand. Het ontsteken van Paasvuren gebeurt verder ook in Denemarken, Zwitsererland en Oostenrijk.

Duitsland en Zwitserland – paasnestjes verstoppen
In Duitsland en Zwitserland verstoppen ze speciale paasnestjes voor kinderen. Deze ‘nestjes’ zijn meestal versierde doosjes of bakjes met chocoladepaashazen, paaseitjes, snoep en speelgoed. Het geloof is dat deze door de paashaas zelf zouden zijn verstopt.

Luxemburg – pretzels uitdelen
In Luxemburg is de derde zondag van de vastentijd omgedoopt tot Bretzelsonnden (Pretzelzondag). Pretzels zijn zoete broodjes met suikerglazuur en amandelen. Volgens de traditie geven de jongens een pretzel aan het meisje dat ze leuk vinden. Als het meisje deze aanneemt, mag de jongen op Eerste Paasdag bij haar op bezoek en krijgt hij in ruil daarvoor een ei.

Spanje: processies in Spanje
In veel Spaanse steden worden met Pasen processies gehouden. Hierbij lopen de leden van broederschappen, in opvallende klederdracht gehuld – vaak witte pakken en hoge puntmutsen voorzien van wierook en rinkelende bellen – een ronde door de stad. Ze dragen een grote tafel waarop een tafereel uit het leven van Jezus wordt voorgesteld.

Italië – explosies
In een aantal steden wordt met veel ceremonieel vertoon een versierde kar tot ontploffen gebracht. Een mechanische duif steekt het vuurwerk aan. Als de nep-vogel de explosie overleeft brengt dat geluk.

Zweden – Paasheksen in Zweden
In Zweden verkleden de kinderen zich op Paasavond als heksen en gaan ze de deuren langs voor wat geld of snoepgoed. De volwassenen slaan elkaar met berkentwijgen tot ze een alcoholisch drankje krijgen.

Noorwegen – oplossen crimeverhalen
Påskekrimmen is een Noorse traditie waarbij je in de paasvakantie crimeverhalen leest en detectives kijkt en luistert. Iedereen denkt vervolgens na over mogelijke daders. Radio- en tv-zenders spelen hierop in en lanceren zelf ook moordmysteries om op te lossen.

Polen – watergevechten
In Polen staat Paasmaandag in het teken van watergevechten. Op Śmigus Dyngus (Kletsnatte Maandag) gooit iedereen elkaar nat met water. Van oudsher waren het vooral vrijgezelle jongens die vrijgezelle meisjes achterna zaten.

Tsjechië – Zweepjesdag
In Tsjechië is het de gewoonte dat de jongens de meisjes slaan met wilgentakken op Tweede Paasdag, als gunst. Op Pomlázka (Zweepjesdag) gelooft men dat degene die aangeraakt wordt door de wilgentak een lange jeugd en gezondheid geniet. Als dank worden de jongens bekogeld met eieren door de meisjes.

Bulgarije: paaseieren gooien
In Bulgarije staat de hele Paasweek in het teken van paasdiensten, eten en het beschilderen van eieren. Op Paaszaterdag, in de Orthodoxe kerk ook bekend als Heilige Zaterdag breekt na de dienst een groots eiergevecht los. Wie het langste zijn ei heel houdt, wint en wordt beloond met een succesvol jaar – mits hij of zij het ei een heel jaar bewaart.

Griekenland – kleipotten werpen
Op het Griekse eiland Corfu gooit men op zaterdagmorgen om 11.00 uur (aardewerken) potten van hun balkon. Een 16e-eeuwse traditie, toen mensen hun oude en nutteloze spullen uit het raam gooiden. De brekende potten zouden geesten wegjagen en een nieuw begin symboliseren.

Israël – pelgrimstocht
In Israël lopen met Pasen duizenden christelijke pelgrims naar Jeruzalem, overeenkomstig Jezus in het Paasverhaal. Op Goede Vrijdag lopen de pelgrims over de Via Dolorosa – de Kruisweg. Op zaterdag wordt het Heilige Vuur aangestoken, dat zondag aankomt bij de Heilige Grafkerk, waar Jezus gekruisigd en begraven zou zijn. De gelovigen komen aan op Palmzondag in Jeruzalem.

Bermuda – vliegeren
In Bermuda vieren ze de opstanding van Jezus door vliegers op te laten. De paasvliegers zijn handgemaakt, hebben een zeshoekige vorm en zijn versierd met gekleurd papier. De vliegers hebben ook via een ‘hummer’, een zoemend geluid: hét geluid van Pasen op Bermuda.

Guatemala – gekleurde straten
In Guatemala worden straten beschilderd met prachtige bloementapijten voor de processie.

Mexico: kruisigingen
In Mexico en veel andere landen vinden op Goede Vrijdag zelfkastijdingen en kruisigingen plaats. Mannen slaan zich tot bloedens toe op hun rug met zwepen. Hiermee ervaren ze zelf het lijden en sterven van Christus, doen ze boete voor hun zonden, of hopen ze genezing van ziekten te krijgen.

Amerika – paaseieren zoeken
In de presidentiële tuin van het Witte Huis in Washington worden duizenden kinderen uitgenodigd om paaseieren te zoeken, en leest de First Lady een verhaaltje voor aan de allerkleinsten.


MyNomad