Kerstmis wereldwijd - Akteos
MyNomad

Kerstmis wereldwijd

Zes opmerkelijke kersttradities

Hoewel Kerstmis misschien alleen als een christelijke vakantie is begonnen en vaak nog steeds als zodanig wordt gevierd, hebben mensen van over de hele wereld de feestdagen omarmd en gaandeweg hun eigen tradities toegevoegd. Lachende sneeuwmannen, weelderige kerstbomen en de Kerstman voeren nog steeds de boventoon. Maar als we inzoomen op de landen om ons heen, zien we een andere kijk op de meest beroemde dag van december.

1. Japen – KFC Diner

In 1974 lanceerde het Amerikaanse fastfoodrestaurant KFC een feestelijke marketingcampagne in Japan. De slogan “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky for Christmas!) heeft een nationale traditie voortgebracht die tot op de dag van vandaag nog steeds bloeit. Hoewel Kerstmis in Japan niet eens een nationale feestdag is, trekken families uit het hele land naar hun lokale KFC voor een speciaal kerstdiner: (gefrituurde) kerstkip.

2. Venezuela – Skatend naar de kerstdienst

De award voor Coolste Kerstmis-Vervoersmiddel gaat naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. De inwoners gaan niet te voet naar de kerstdienst, maar op skates! Deze unieke traditie is zo populair dat de wegen door de stad afgesloten zijn voor auto’s, zodat mensen veilig naar de kerk kunnen skaten. Na de mis ‘rolt’ iedereen snel naar huis voor het minder traditionele kerstdiner van ‘tamales’ (een gestoomde wrap van maïsmeeldeeg gevuld met vlees).

3. Duitsland – augurk in de boom

Volgens de overlevering stamt de traditie van de wereldwijd omarmde kerstboom uit Duitsland (16e eeuw). Geen verrassing dus dat onze oosterburen een aantal grappige gebruiken kennen rondom deze ‘feest’boom. Eén daarvan is om een augurk ergens in de kersttakken te verstoppen. Degene die ‘em vindt, krijgt een presentje.

Er zijn ook geluiden dat deze traditie juist uit Spanje afkomstig is. Eén legende verhaalt over twee jongens die gevangen werden gehouden in een vat vol met augurken. Saint Nicholas, onze Sinterklaas, redde de jongens en bracht ze weer tot leven. Hoe dan ook, een augurk in de kerstboom, waarom ook niet.

4. Canada – de brievenbus van de kerstman

Iedereen heeft weleens een brief aan de Kerstman geschreven. Maar wist je ook dat hij echt een postadres heeft? Zijn brievenbus staat in Canada en als je hem vóór 16 december een brief schrijft, krijg je er eentje terug. In meer dan dertig mogelijke talen, waaronder braille. Stuur je brief naar Santa Claus, North Pole H0H 0H0, Canada. Het is gratis en je hebt geen postzegel nodig, want de Kerstman is nu eenmaal geweldig. Net als de postcode van de Noordpool trouwens.

5. Noorwegen – vliegende heksen en bezemstelen

In Noorwegen verstopt men tijdens kerstmis bezems en dweilen. Niet omdat mensen geen zin hebben om schoon te maken, maar omdat de Noren een tikkeltje bijgelovig zijn. De traditie stamt uit de tijd dat mensen dachten dat heksen en boze geesten tijdens Kerstmis door de schoorsteen zouden komen. Tot op de dag van vandaag verbergen veel mensen hun bezems nog steeds op de veiligste plek in het huis om te voorkomen dat ze worden gestolen voor een ‘joyride’.

6. Rusland – twaalf gangen diner

De orthodoxe kerk houdt voor religieuze feestdagen de Juliaanse Kalender aan, waardoor kerst hier pas op 7 januari wordt gevierd. Veel mensen vasten totdat het kerstdiner aanbreekt. Pas als de eerste sterren aan de hemel verschijnen op kerstavond mag er weer gegeten worden. En niet zomaar: een 12-gangendiner, bedoeld om de 12 apostelen te vereren.

Over onze landen- en expattrainingen

Werkt u samen met collega’s uit een andere cultuur of gaat u zakendoen in het buitenland? Wordt het bedrijf waar u werkt overgenomen door een buitenlandse partij of gaat het fuseren met een internationale organisatie? Wordt er werk uitbesteed naar het buitenland (outsource)? Het zijn situaties die veel voorkomen en dat heeft effect op uw manier van werken, managen en communiceren. Samenwerken met andere culturen kan een hele uitdaging zijn en kennis van de andere cultuur kan enorm helpen om een samenwerking goed te laten verlopen.

Culturele verschillen overbruggen

Akteos biedt daarom trainingen gericht op elke specifieke cultuur. We hebben professionele trainers voor ieder land in ons portfolio met uitgebreide werkervaring in en gedegen kennis van het specifieke land.

Inzicht in uw eigen culturele profiel is het startpunt van al onze trainingen.

De Akteos Landentraining en Expattrainingen helpen u succesvol te zijn in een internationale setting. U leert effectiever te communiceren, efficiënter te overleggen en het beste uit de onderhandelingen te halen met uw internationale zakenpartners!


MyNomad