Webinarserie Interculturele communicatie - Akteos
MyNomad

Webinarserie Interculturele communicatie

Akteos organiseert dit najaar drie webinars over het actuele thema Interculturele communicatie. Interculturele communicatie speelt in steeds meer organisaties een belangrijke rol. Door de digitalisering en globalisering krijgen we op de werkvloer te maken met steeds meer collega’s uit andere culturen met andere werkopvattingen. De organisatie die erin slaagt om interculturele communicatie goed te managen wat resulteert in heldere communicatie en effectieve samenwerking creëert een concurrentievoordeel.

De webinarserie Interculturele communicatie behandelt de eerste stappen van signalering, bewustwording en de meerwaarde van cultural awareness.

Webinar 1: 7 september 15.30-16.30 uur
Ontdek jouw Cultural Awareness: hoe jouw cultuur je gedrag onbewust beïnvloedt

Bij cultuur denken we vaak aan het gedrag van een ander maar ook ons eigen gedrag is cultureel bepaald. Bij cultureel bewustzijn hoort ook bewustzijn over culturele invloeden in je eigen gedrag. Ontdek hoe cultuur jouw gedrag bepaalt!

In dit webinar:

 • Word jij je bewust van je eigen cultuur via een aantal metaforen
 • Leer je hoe cultuur wordt gevormd aan de hand van de iceberg theorie, culturele dimensies en turn taking
 • Krijg je inzicht in cultureel bewustzijn via ‘cultural dialogues’: gesprekken tussen twee personen met verschillende culturele achtergronden
 • Ontvang je direct toepasbare tips & tricks
 • Tot slot oefen je om de nieuwe inzichten op jouw bedrijfssituatie toe te passen

Webinar 2: 21 september 15.30-16.30 uur
Word een pro in interculturele communicatie en voorkom miscommunicatie

Communicatie is meer dan de woorden die we gebruiken. Ook non-verbale communicatie, paralanguage en interaction management spelen een rol. Hoe belangrijk al deze vormen van communicatie zijn, verschilt per cultuur. Zo zijn er bijvoorbeeld culturen waar de tijd en locatie van de afspraak veel meer zeggen dan de tekst in de uitnodiging. In deze webinar leer je de valkuilen van interculturele communicatie te herkennen en te vermijden!

In dit webinar:

 • Ontdek je waarom mensen elkaar soms niet begrijpen terwijl ze wel dezelfde taal spreken
 • Krijg je inzicht in diverse factoren van interculturele communicatie; de rol van taalbeheersing, communicatiestijl, toon en structuur
 • Leer je van concrete voorbeelden door middel van culturele dialogen
 • Ontvang je direct toepasbare tips & tricks
 • Tot slot oefen je om de input op jouw bedrijfssituatie toe te passen.

Webinar 3: 5 oktober 15.30-16.30 uur
Zo gebruik je interculturele communicatie om succesvol leiding te geven

Communicatie is de manier waarop we met anderen in interactie treden, dat heeft dan een sleutelrol in het succesvol samenwerken met anderen. Ook de stijl waarop we leidinggeven en onderhandelen hangt af van onze communicatie.
Zoals blijkt uit de vorige webinar is communicatie sterk cultureel bepaald. Ontdek hoe jij interculturele communicatie succesvol kunt inzetten en méér resultaat kunt behalen in je werk!

In dit webinar:

 • Krijg je inzicht in de rol van interculturele communicatie voor het leiddinggeven aan een team
 • Ontdek je de rol van interculturele communicatie bij succesvol onderhandelen
 • Zoomen we in op de rol en het belang van vertrouwen in deze situaties
 • Ontvang je direct toepasbare tips & tricks
 • Tot slot oefen je om de input op jouw bedrijfssituatie toe te passen.

Praktische informatie
Data: 7 & 21 september en 5 oktober 2021
Tijd: 15.30 – 16.30 uur
Via: Zoom
Duur: 1 uur
Voertaal: Engels (gewenst niveau: B1)
Kosten: gratis
Doelgroep: deze webinarserie is interessant voor iedereen die zich verder wil bekwamen in interculturele communicatie en werkzaam is in een omgeving met collega’s uit diverse culturen.

Trainster
De webinars worden verzorgd door Marjoleine Havik. Zij heeft ruim 10 jaar ervaring als consultant en verzorgt de training Cultural Awareness. Marjoleine heeft op vele plaatsen in de wereld gewoond en gewerkt en kan als geen ander interculturele kennis overbrengen en vertalen naar praktische tips.

Aanmelding
De webinars vinden plaats op 7, 21 september en 5 oktober van 15.30-16.30 uur. Na aanmelding ontvang je een Zoom-link waarmee je toegang krijgt tot het webinar. De webinars kunnen ook apart gevolgd worden.
Je kunt je aanmelden via

  Ja, ik meld mij aan voor:

  Ook interessant
  Groepstraining incompany Cultural Awareness
  Individuele open training Cultural Awareness
  Cultuurprofiel Plus

  akteos_admin
  Akteos onderkent de meerwaarde van interculturele communicatie en intercultureel management. Van bewustwording van interculturele verschillen tot en met de implementatie van beleid waarin cultuur intern als verbindende factor wordt beschouwd en extern als unique selling point. Door middel van trainingen, coaching en consultancy gericht op interculturele communicatie en intercultureel management, ook specifiek per land, voorzien wij individuen, teams en organisaties van gerichte vaardigheden, inzichten en tools om sociale en culturele vaardigheden te vergroten.

  MyNomad